Misschien heb je al gedroomd van salto’s en gedurfde sprongen
van de springplank of toren. Misschien heb je al enige ervaring met turnen,
acrobatie, tumbling en wil je dit combineren met een duik in het water,
dan is schoonspringen misschien wel jouw sport.


Schoonspringen is een soort gymnastiek, het bestaat uit een acrobatisch reeks van oefeningen met als resultaat een duik in het water. Het springen kan gebeuren vanaf een verende springplank, 1m of 3m, het plankspringen genoemd, of vanaf een springtoren (torenplatform) met een hoogte van 5m,7.5m en 10 m, het torenspringen genoemd. Het zijn twee totaal verschillende disciplines die een totaal andere aanpak vragen.

Bij het aanleren van schoonspringen zijn een reeks van verschillende voorbereidende oefeningen in het water (onderwatertechnieken), van op de boord van het zwembad, van de startblok, en vanaf de 1m en de 3m plank. Daarnaast kunnen de voorbereidende oefeningen voor bepaalde sprongen ook buiten het zwembad gebeuren, met behulp van een trampoline / springplank… Een bijkomende turnopleiding kan een voordeel bieden voor het springen gemakkelijker te beheersen.

Om een goeie spring(st)er te worden, mag je geen hoogtevrees of watervrees hebben en moet je enthousiasme, moed en doorzettingsvermogen bezitten. Deze sport is zeker geen sport voor waaghalzen, maar in de eerste plaats voor goedgetrainde atleten, die hun lichaam perfect weten te beheersen.

In Vlaams-Brabant zijn er op dit moment geen clubs die schoonspringen beoefenen.