U bevindt zich hier: Home Zwemmen Opleiding TAK

Opleiding TAK

De opleiding van kandidaat officials is een bevoegdheid van de Vlaamse Zwemfederatie.  Meer uitleg vind je op hun website in de rubriek Officials.  Lees ook de praktische richtlijnen met betrekking tot inschrijving en opleiding

Binnen de Provincie Vlaams-Brabant hebben we geprobeerd een eenvoudigere procedure te hanteren voor het afleggen van de praktijkstages en -examens:

 • Praktijkstages
  • Praktijkstages kunnen vrij afgelegd worden in Vlaanderen.  Het is wel aan te raden dat de sportsecretaris van de club waartoe de kandidaat official behoort, contact opneemt met de sportsecretaris van de club die een wedstrijd inricht. Op de meeste wedstrijden kan een stage gedaan worden; uitzondering staan vermeld op de kalender.
  • De kandidaat official meldt zich ongeveer een uur voor de aanvang van de wedstrijd aan het jurysecretariaat met zijn officialboekje.  De kamprechter geeft dan de nodige uitleg betreffende de stage.
  • De kandidaat official moet de nodige documenten op voorhand afdrukken.  Raadpleeg hiervoor de website van VZF, rubriek officials > zwemmen en masters > TAK > Leerstof en formulieren.
 • Praktijkexamens
  • Praktijkexamens kunnen enkel bij KP (of KF) kamprechters afgelegd worden.  De wedstrijd moet doorgaan in Vlaams-Brabant.  Vanaf 2018 wordt een extra kamprechter opgeroepen die instaat voor de praktijkexamens.  Hij/zij mag maximaal drie examens afnemen.  Raadpleeg de kalender: er staat vermeld of een extra kamprechter voorzien wordt.
  • De sportsecretaris van de club waartoe de kandidaat official behoort, neemt contact op met de sportsecretaris van de Vlaams-Brabantse club die een wedstrijd inricht en vraagt of er op de gekozen wedstrijd een examen kan afgenomen worden.  De kandidaat TAK-er moet alle stages achter de rug hebben.  De naam van de kandidaat moet gekend zijn.  Na overleg met de examen-kamprechter volgt er een ja of nee antwoord.  Een nee antwoord kan het gevolg zijn van een te groot aantal kandidaten, een wedstrijd waarin onvoldoende stijlen worden gezwommen, ...
  • De sportsecretaris van de inrichtende club verwittigt de webmaster van het prov bestuur.  Deze vermeldt de kandidaat in de kalender.
  • De kandidaat official meldt zich een uur voor de aanvang van de wedstrijd aan het jurysecretariaat met zijn officialboekje.  De examen-kamprechter geeft dan de nodige uitleg betreffende het examen.
  • De kandidaat official moet de nodige documenten op voorhand afdrukken.  Raadpleeg hiervoor de website van VZF, rubriek officials > zwemmen en masters > TAK > Leerstof en formulieren.

Tijdens de opleiding wordt geen syllabus uitgedeeld.  Alle documenten vind je terug op deze website in de rubriek Zwemmen > Handleidingen > Handleiding TAK.

Formulieren:

U bevindt zich hier: Home Zwemmen Opleiding TAK