VZF werkte samen met ISB een nieuwe brevettenlijn uit.  Het gaat hier over een brevettenlijn die kwaliteitsvol zwemonderricht stimuleert en waarin de opleidingsvisie van de  Vlaamse Zwemfederatie vervat zit.

In oktober 2015 lanceerde het ISB haar nieuwe brevettenlijn. Met deze nieuwe brevettenlijn wordt voor het grote publiek de nadruk meer dan ooit op een brede basisvorming én correct zwemmen gelegd.

"Waar je ook leert zwemmen, Fred Brevet maakt je waterveilig en leert je ook een mooie zwemslag"

De nieuwe brevettenlijn werd ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse Zwemfederatie en tal van andere partners, die elk een unieke bijdrage leverden. Voor de campagne en website werd niemand minder dan Pieter Timmers geëngageerd als boegbeeld.
Het ISB geeft voortaan 5 niveau’s van brevetten uit, gebaseerd op de 'leerlijn zwemmen' (Baan 4) die vorig jaar reeds uitgebreid in de media kwam. Volgens de leerlijn passeert elk kind de fase van 'kunnen veilig zwemmen' van waaruit kan worden verbreed (= anders zwemmen, van toepassing bij bv. reddend zwemmen of synchroonzwemmen) of verdiept (= beter zwemmen, van toepassing bij bv. competitiezwemmen).

Specifieke bijdrage van de Vlaamse Zwemfederatie

De inhoud van de brevetten voor de fasen 'Waterwennen' (fase 1) en 'Leren overleven' (fase 2) werd afgetoetst door de VZF en haar Opleidingscommissie Zwemmen. De doelstellingen werden grotendeels afgestemd op de bestaande aanpak in de algemene en specifieke watergewenning alsook basisvaardigheden uit de VTS-opleidingen (aspirant-) Initiator zwemmen.
Voor de brevetten 'Leren veilig zwemmen' (fase 3) werd beroep gedaan op de Watersafety Academy, die op basis van eigen onderzoek specifieke leerdoelen formuleerde om het kind waterveilig te maken. Dit gebeurt bij voorkeur vóór het één van de vier officiële zwemstijlen (de zgn. 'genormeerde zwemslagen') aan te leren.
De meest opvallende bijdrage van de Vlaamse Zwemfederatie situeert zich echter op het niveau van de 'Afstandsbrevetten' (fase afstandszwemmen), waar de afstand voortaan in een genormeerde slag (naar keuze uit crawl, rugslag of schoolslag) moet worden afgelegd. Hoe de genormeerde zwemslagen er in hun meest eenvoudige vorm uit zien, staat vanaf nu op alle afstandsbrevetten vermeld. Bovendien werd ook een brevet '100m wisselslag' toegevoegd. Door het partnership tussen het ISB en de VZF kunnen onze clubs alle brevetten aan ledentarief bekomen. De brevetten bestellen kan via deze link.
Voor de lesgevers en brevetafnemers voorziet het ISB ook in een 'Handleiding ISB-zwembrevetten', die in een extra woordje uitleg bij de brevetten voorziet en een correcte afname moet garanderen. De handleiding (24p., pdf-formaat) kan kosteloos gedownload worden op http://fredbrevet.be/leraren-zwembaden

Meer weten?
Download hier het ISB-persbericht: 'Nieuwe zwembrevetten. Meer veiligheid en meer Olympische kampioenen!'
Download hier de bijdrage van de VZF op de persvoorstelling (speech DSKO Zwemmen).

Meer info op www.zwembrevetten.be en op http://www.zwemfed.be/brevetten.